Uitstel groot onderhoud A12 dankzij verjongingscrème

A12-verjongingscreme

 

De A12 tussen Bunnik en Veenendaal ondergaat in beide richtingen een verjongingskuur. Het wegdek wordt voorzien van een verjongingscrème die in het asfalt trekt en zorgt voor een kwaliteitsverbetering. Hiermee wordt het eerste groot onderhoudsmoment uitgesteld.

Een traject van zo’n 48 km wordt met het verjongingsmiddel behandeld. De toepassing van de verjongingscrème betekent een besparing op onderhoudskosten, minder verkeershinder en het is een milieuvriendelijkere manier van wegbeheer. Voordelen voor de weggebruiker zijn minder en kortere wegafsluitingen. Ook het uitvoeren van onderhoud met de verjongingscrème gaat sneller dan het vervangen van asfalt. Wanneer de veiligheid het toelaat kan dat zonder het volledig afsluiten van de weg.

Bijna zes jaar geleden zijn Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO samen met aannemers Heijmans, BAM Wegen, Latexfalt en ESHA een onderzoek gestart naar de verlenging van de levensduur van zoab met verjongingsmiddelen. Via onderzoek op een aantal snelwegen waar testvakken zijn aangelegd, is aangetoond dat het verjongingsmiddel kleine scheurtjes in het asfalt heelt en het bitumen (teer) in het asfalt oppept en aanvult zodat de steentjes minder snel loslaten. Resultaten tot dusver tonen aan dat de levensduur van het zoab met drie jaar verlengd wordt door deze toepassing.