MK Industrial Wheels hamert op het belang van juiste wielkeuze

Foto Räder Vogel

Je denkt er niet snel aan, maar het succes van veel apparaten staat of valt – letterlijk – met de wielen. Wielen zorgen namelijk voor flexibiliteit, stevigheid en mobiliteit. MK Industrial Wheels levert industriële wielen voor verschillende sectoren. Denk dan onder meer aan offshore en onshore, mijn- en tunnelbouw, agricultuur en de bouw- en watersector. Marketing directeur Max Leber vertelt meer over het belang van de keuze van de juiste wielen.

Het ene wiel is het andere niet. Er zijn verschillende elementen waaraan je moet denken als het om de keuze van wielen gaat. Draagvermogen de materiaalsoort zijn daar enkele voorbeelden van. “Het belang van wielen wordt vaak onderschat. Eerst wordt een machine ontworpen en vervolgens komen de wielen pas aan de beurt. Wat veel ontwerpers echter vergeten, is dat de wielen een zeker draagvermogen moeten hebben en ook moeten passen. Als je daar niet bij stilstaat, gaat het mis.”

Een wiel bestaat uit meerdere onderdelen waaronder de bekleding. Dat laatste onderdeel is erg belangrijk, omdat deze het draagvermogen en vloervastheid van het wiel bepaalt. Omdat er niet over de bekleding wordt nagedacht, gaat het regelmatig mis. Leber heeft daar een goed voorbeeld van. Zo was er een bedrijf dat groente-, fruit- en tuinafval (GFT) verwerkte en voor de goedkoopste wielen koos. “Die onderneming stond er echter niet bij stil dat de wielen die de machines moesten dragen niet goed tegen de hoge vochtigheidsgraad in de werkruimte konden. Het gevolg was dat de bekleding van de wielen langzaamaan afbrokkelde. Uiteindelijk konden de wielen het gewicht van de machine niet meer dragen. Dat leverde een hoop kosten en ongemak op. Iets dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.”

Foto Mining
Hoog draagvermogen
Het moge duidelijk zijn dat de keuze van een wiel situatieafhankelijk is. “We kijken graag met de klant naar diens toepassing en werkomgeving. Aan de hand van die informatie selecteren we de beste wielen. Het gaat hier om maatwerk, omdat we naar toepassingen en locatiespecifieke oplossingen voor onder meer de mijnbouw zoeken. “Zo onderzochten we de wielen in de mijnbouw.  Tot nu toe rijden alle trucks in de mijnbouw op rubberbanden. Het gaat hier om gigantische luchtbanden waarbij de kans op een lekke of kapotte band erg groot is. Naast deze problematiek heeft de mijnbouw ook met stijgende kosten te maken, zodat er per rit steeds meer materiaal uit de mijnen meegenomen moet worden. Ook worden de schachten waar de wagens doorheen rijden steeds smaller en kleiner. De wielen moeten dus kleiner worden, maar meer draagvermogen krijgen. Dankzij de slimme Pevotec bekleding heeft Räder Vogel de wielen verkleind en het draagvermogen verhoogd. Daarvan lopen de eerste tests nu in de mijnen van Zuid-Afrika. Dit soort wielen gaan wij  op kleinere schaal inzetten in de Benelux.”

Advisering is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van het bedrijf uit Den Bosch. “Wij zijn de schakel tussen de fabriek en de klant. Onze klanten zijn heel belangrijk voor ons en daarom staat onze helpdesk dag en nacht voor hen klaar. We bieden een 24/7 service.” Door een adviserende rol aan te nemen, onderscheidt MK Industrial Wheels zich van de concurrentie. “Wij werken oplossingsgericht. De eerste stap is zoals gezegd om te kijken in welk toepassingsgebied de wielen moeten functioneren. Een andere stap is om in kaart te krijgen wat het draagvermogen en de gewenste snelheid van de wielen moet zijn. Met deze informatie is het eenvoudig om de juiste bekleding te kiezen. We leveren wielen van uiteenlopende afmetingen en formaten. De kleinste wielen zijn tussen de 30 en 50 millimeter, terwijl de grootste wielen maximaal 2 meter zijn. Ons assortiment is zeer uiteenlopend en telt meer dan 50.000 artikelen. Onze wielen zijn van polyurethaan en hebben een hoger draagvermogen dan iedere andere (rubber) band.”
[cta-header align=”right”]