Hollandweg is eerste echt rechte weg

Hollandweg

 

Een werkelijk rechte weg, compleet vlak, die bestaat niet. Want door de kromming van de aardbol is eigenlijk alles krom. En dus wilde John Körmeling wel eens een echt rechte weg maken. Gewoon, omdat het kan.

In 1988 al maakte hij een tekening van zo’n rechte weg en half januari van dit jaar is de Eindhovense kunstenaar en architect werkelijk begonnen met de voorbereidingen van wat hij de Hollandweg noemt. Het kunstwerk bestaat uit een stuk weg van 6 kilometer lang en 120 centimeter breed. Gemaakt van kleischelp. De weg komt te liggen op een dijk, even ten noorden van het dorpje Hornhuizen, in Groningen. Körmeling heeft juist die dijk gekozen, omdat het een van de weinige rechte dijken in ons land is met één eigenaar.

Met een landmeter is inmiddels de dijk opgemeten. Om de vijftig meter is een punt vastgesteld om de weg uiterst precies te kunnen uitvoeren. De Hollandweg moet op het beginpunt 70 centimeter hoog worden, aflopend naar nul centimeter in het midden, om vandaar weer op te lopen naar 70 centimeter.