Grensverleggende innovaties

Expositie zwavelbeton aan zeemilieu

Als onafhankelijk dienstverlener wordt SGS INTRON regelmatig ingeschakeld voor allerhande projecten in de infrasector. Behalve inspectie, advisering en certificering houdt SGS INTRON zich ook nadrukkelijk bezig met productontwikkeling en -verbetering. Gert van der Wegen, directeur van SGS INTRON, praat ons bij over de laatste ontwikkelingen en de manier waarop de firma uit Sittard een steentje bijdraagt aan grensverleggende innovaties, zoals afvalstoffen omzetten in hoogwaardige grondstoffen, geluidsarme wegdekken en zwavelbeton.

Porienstructuur ultrastil wegdek

Met meer dan 2.000 vestigingen is SGS wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering in een groot aantal sectoren. Om meer positie te nemen in de bouw is in 2010 het Nederlandse INTRON strategisch overgenomen. “INTRON is opgericht in 1970 en is in de afgelopen 2 decennia uitgegroeid tot een spelbepaler op het gebied van bouwmaterialen en met name in beton en duurzaamheid,” zegt Van der Wegen. “Beton is wereldwijd verreweg het meest gebruikte bouwmateriaal. Het wordt meer dan tien keer zoveel toegepast als de nummer twee: staal. Er is dus ontzettend veel expertise nodig over beton. Zelfs in Nederland waar van oudsher veel kennis en expertise aanwezig is, gaat er toch nog regelmatig wat fout in het ontwerp en/of de uitvoering van betonnen bouwwerken.”

Betonstraatsteen met AEC-granulaat


Fundamentele kennis

SGS INTRON is zeer nauw betrokken bij allerhande productontwikkelingen in de B&U en GWW sector. Van der Wegen: “Behalve het keuren van bouwmaterialen en het afgeven van kwaliteitsverklaringen, zijn we ook bezig met de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe beton- en cementsoorten of nieuwe toepassingen van bestaande materialen. Dat vergt fundamentele kennis van de structuur van materialen en het materiaalgedrag. We hebben dan ook veel academici in dienst die deze R&D activiteiten begeleiden.” Nederland is volgens Van der Wegen toonaangevend in het reduceren van milieueffecten door bouwmaterialen. Bijvoorbeeld, Nederlands cement heeft wereldwijd de laagste CO2-emissie. “Zo is SGS INTRON betrokken bij de ontwikkeling van zwavelbeton, waar geen cement meer aan te pas komt, en dat binnen een paar uur zijn eindsterkte al behaalt. Daarnaast hebben we een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van kennis, regelgeving en kwaliteitsborging (certificatie) betreffende het nuttig toepassen van bouw- en sloopafval. In Nederland wordt dit materiaal al meer dan 20 jaar nagenoeg volledig hergebruikt, eveneens een wereldrecord. Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van een geluidsarm wegdek. Deze toplaag voor autosnelwegen moet het contactgeluid van de banden zodanig reduceren dat het geluidsschermen overbodig maakt. En zo zijn we betrokken bij de meest uiteenlopende innovaties binnen de bouw.”

[cta-header align=”right”]