A12 bij Gouda gevaarlijkste stukje weg

A12_Gouda

 

De noordbaan van de A12 bij Gouda was vorig jaar het gevaarlijkste stukje snelweg van Nederland. Op dat weggedeelte gebeurden in dat jaar 97 ongevallen, meldt de Stichting Incident Management Nederland (SIMN).

Het gaat om het deel tussen hectometerpalen 27,0 en 28,9, van de oprit Gouda tot aan de plek waar de A12 zich splitst in de A20 naar Rotterdam en de A12 naar Den Haag. Ongevallen gebeuren onder meer doordat auto’s die vanuit Gouda naar Den Haag willen rijden, vanaf de oprit de rijstroken naar de A20 moeten kruisen om op de A12 te belanden. Dit lukt niet altijd.

Daarnaast ontstaan aanrijdingen doordat het verkeer op de rijstroken naar Rotterdam in de avondspits vaak stilstaat, terwijl het verkeer naar Den Haag op volle snelheid doorrijdt. Op het laatste moment invoegen in de file kan dan vervelende gevolgen hebben.

Op sommige plekken is de verkeersveiligheid spectaculair verbeterd, meldt de SIMN. Zo werd er in 2016 geen enkel ongeval gemeld in de buitenbocht van knooppunt De Stok (A58), terwijl die plek het jaar ervoor het gevaarlijkste stukje snelweg van Nederland was. De verbetering is te danken aan speciaal asfalt dat is aangebracht om de grip in de bocht te verhogen.