Vier nieuwe eilanden voor de Marker Waddenarchipel

Marker Wadden

Nog dit jaar kan in het Markermeer de aanleg van de volgende eilanden van Marker Waddenarchipel van start gaan. Ook het 2e, 3e, 4e en 5e natuureiland zijn financieel rond en kunnen worden gerealiseerd.

Om dat te vieren heeft minister Schultz van Haegen in gezelschap van andere betrokkenen op het eerste eiland een meterslange impressie van de natuurarchipel onthuld. Naast het geld voor de aanleg van de volgende eilanden komt er ook extra geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar het bouwen met slib en het verbeteren van de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer.

Minister Schultz maakte tijdens het bezoek aan het project bekend dat zij 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar stelt. “De Marker Wadden gaan ons een unieke schat aan nieuwe informatie opleveren. Daarmee versterken we de internationale koppositie van Nederland op het gebied van waterbouw en natuur. Nieuwe praktische en fundamentele kennis van ‘building with nature’ kunnen we wereldwijd toepassen.” Ook Deltares, de stichting Ecoshape en Natuurmonumenten investeren in het onderzoek.