Slanke stalen draaibrug over de Oude Rijn

Fietsbrug Katwijk

Tussen de Duyfraklaan en de wijk Oegstgeest aan de Rijn in Oegstgeest komt een brug voor voetgangers en fietsers over de Oude Rijn. Het winnend ontwerp is een slanke draaibrug van staal die horizontaal beweegt.

De realisatie van de brug is een gezamenlijk project van Provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk en gemeente Oegstgeest. De beoordeling van de vier inschrijvingen op de aanbesteding heeft een voorlopige winnaar opgeleverd; aannemerscombinatie Strukton Infratechnieken/BSB Staalbouw en hun architect Syb van Breda en Co.

De brug draait horizontaal open. Het draaipunt ligt aan de kant van Valkenburg. Het draaiende deel wordt in balans gehouden door een 12 meter hoog, schuin oplopend tegengewicht; een pyloon. Op onder meer het thema beeldkwaliteit scoorde de brug hoog. Volgens de jury is de brug rank en slank en opvallend. Door de pyloon heeft de brug een eigen karakter in het gebied. Doordat de brug aan de onderzijde maar twee steunpunten heeft, is optimaal zicht vanaf het water onder de brug door.