Laatste drie sluizen Brabantse kanalen op afstand bediend

Sluis15

Nu ook sluis Panheel en de sluizen 15 en 16 vanuit de bediencentrale in Tilburg bediend worden, is de bediening op afstand van alle bruggen en sluizen die in beheer zijn van Rijkswaterstaat op de Brabantse kanalen gerealiseerd.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de sluizen 15 en 16 op de Zuid-Willemsvaart en sluis Panheel op Kanaal Wessem-Nederweert geschikt te maken voor de bediening op afstand. Hiervoor is onder andere glasvezel aangelegd naar de sluizen. Daarna volgde het aansluiten van het systeem op de Bediencentrale Tilburg. De bediening en besturing, informatiesystemen (camera’s) en communicatiesystemen (denk aan de omroepinstallaties, de intercom, de praatpalen) zijn de afgelopen maanden ook vernieuwd.

Rijkswaterstaat wil gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart vanuit 1 centrale efficiënter bedienen, eenduidiger informeren en vlotter begeleiden met het project Modernisering bediening op afstand. Hierdoor kunnen schepen sneller doorvaren, wordt er een ‘blauwe golf’ gecreëerd en worden de kanalen beter benut.