Ingetogen verlichting beperkt impact Centrale As

Verlichting-Centrale-As

 

Het gebruik van wegdekreflectie en toepassing van innovatieve verlichtingstechnieken maken van de Centrale As in Friesland een ingetogen weg. In het donker is de lichthinder voor de omgeving minimaal terwijl op de verkeersveiligheid niet wordt ingeboet.

Ruim vier maanden na de officiële ingebuikname begint de omgeving de gevolgen van de ontwerpkeuzes te ervaren, stellen de architecten van Next en de verlichtingsspecialisten van Arup. Omdat de N356 door gebieden loopt waar het ’s nachts nog echt donker wordt, is er gekozen voor een bijzonder lichtplan. Centraal stond niet de vraag waar er welk type verlichting moest komen, maar vooral of er überhaupt verlichting nodig was.

In het ontwerpproces was ook Innolumis nauw betrokken, bekend om haar innovatieve lichtconcept en de minimale lichthinder die haar armaturen door de speciale vorm genereren. Een van de bijzondere lichtkleuren betreft de kleur Moonlight, een zachte, witgroene variant met een hoog zichtgehalte aangezien de kleur nauwgezet is ontwikkeld en afgestemd op de werking van het menselijk oog bij lage lichtniveaus. Op veel plaatsen langs het tracé is deze lichtkleur toegepast in een 56 Watt uitvoering.