Waterdicht concept voor overstromingsbescherming

Aggeres-4

 

Om ondergrondse structuren, zoals parkeergarages en toegangen tot metronetwerken, alsmede bovengrondse kritieke infrastructuur en openbare gebouwen te beschermen tegen overstromingsgevaar, heeft Aggéres een unieke oplossing ontwikkeld. De Progate heeft een dubbele functie: hij werkt als een sectionaalpoort en sluit tegelijkertijd de opening waterdicht af.

Aggeres-1

De Progate is ontstaan uit de zoektocht naar een alternatieve overstromingsbescherming in New York, zegt Anthony Femont van Aggéres. “Onder het maaiveld van deze wereldstad bevinden zich enorm veel kabels en leidingen, inherent aan een stedelijk gebied overigens. Het toepassen van de zeer betrouwbare SCFB (Self Closing Flood Barrier) vraagt echter de nodige ruimte in de ondergrond gezien deze bij een calamiteit vanuit de grond naar boven komt. En voor de plaatsing van een traditioneel manueel schotbalksysteem heeft men een groot aantal interventie-eenheden nodig wat veel tijd kost en bovenien een logistieke nachtmerrie is bij inzet op grote schaal. Een falende of niet geplaatste kering kan een heel netwerk ontwrichten. We hebben een alternatief ontwikkeld in de vorm van een cassettepoort die aan de bovenzijde van een opening wordt gemonteerd. De poort opent niet zoals gebruikelijk met naar binnen toe wegdraaiende panelen, maar met een uniek mechanisme waarbij de secties naast elkaar worden opgestapeld.”

Aggeres-3

Gepatenteerd mechanisme
De Progate is een zeer compact systeem. Femont: “In gesloten toestand kunnen we de waterdichting van de gehele ingang garanderen. De poort kan namelijk volledig onder water komen te staan, ook bij een overspanning van 4 meter op 3 meter. Bij deze maximale overspanning bestaat de Progate uit zes composiet panelen die via een uniek wormwiel worden opgetild en naast elkaar weggezet in de compacte cassette van 65 bij 65 centimeter. Het mechanisme is gepatenteerd en zo ontworpen dat de beweging soepel en vlekkeloos verloopt. De cassette kan vervolgens aan de binnen- of buitenzijde van een toegang worden geplaatst of keurig in een luifel worden weggewerkt. De 50 centimeter hoge composiet panelen zijn niet alleen licht van gewicht, maar ook extreem sterk.”

Aggéres introduceert de Progate aan het grote publiek tijdens de Floodex beurs in Amsterdam eind oktober.

 

[cta-header align=”right”]