Tweede leven voor restbeton

Het verwijderen van restbeton bij betoncentrales en recyclingbedrijven is duur en bovendien een verspilling van materiaal. Betonblock® produceert stalen mallen voor het produceren van betonblokken die tevens het initiële afvalproduct een tweede leven kunnen geven. De producten vinden hun weg vervolgens in de bouw- en infrasector. Naast de welbekende betonblokken zijn dat ook steeds vaker barriers om rijstroken van elkaar te scheiden en sinds kort zelfs golfbrekers.

Betonblock® werd in 1997 opgericht en pikte aanvankelijk het restbeton op bij betoncentrales om daarvan stapelbare betonblokken te gaan maken. “Tot 2005 hebben we deze blokken zelf geproduceerd in onze eigen mallen. Sindsdien zijn we ons volledig gaan richten op de productie van de stalen mallen,” zegt Bart van Olst van Betonblock®. “Inmiddels produceren we mallen in verschillende soorten en maten, en voor velerlei toepassingen. Zo kunnen betoncentrales zelf direct hun restanten verwerken tot een functioneel en economisch product. Maar ook voor recyclingbedrijven en andere ondernemingen die beton effectief verwerken, biedt het kansen.”

Barrier en Tetrapod
De standaard Betonblock® mallen zijn geïnspireerd op het Lego-principe. Van Olst: “Door het gewicht van de gestorte blok, de noppen op de bovenkant en uitsparingen aan de onderkant, kunnen ze stabiel op elkaar gestapeld worden. Doordat er geen specie of een ander bindmiddel nodig is, vormen de blokken een herplaatsbaar stapelsysteem met oneindig veel uitbreidingsmogelijkheden. Ook bieden ze de grootste weerstand tegen zijwaartse afschuiving, zelfs bij aanraking door een shovel.” Door de jaren heen heeft Betonblock® het concept steeds verder uitgebreid. “Sinds drie jaar nu produceren we mallen om de zogenaamde Betonblock® Barrier te storten,” legt Van Olst uit. “Deze roadblocks zijn ideaal bij wegafzettingen of het scheiden van rijstroken. Ook met onze mallen voor Tetrapods maken we goede sier, wereldwijd. Geen enkel bedrijf in de wereld heeft namelijk dergelijke golfbrekers op voorraad. We leveren onze stalen mallen aan klanten in meer dan vijftig landen, van Indonesië tot Rusland en Amerika. Sommige van onze klanten hebben de mallen al meer dan tien jaar in gebruik. Dat zegt toch wel iets over de kwaliteit van onze mallen die we standaard produceren uit kwalitatief hoogwaardig staal en afwerken met een speciale coating. Tevens produceren we hijsmiddelen en accessoires om de blokken en mallen te hanteren.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Betonblock

Meer informatie