Toonaangevend in voertuigveiligheid

VBV-770M-witte truck horizontaal

 

Een kwart van alle dodelijke ongevallen op de werkplaats wordt volgens de Health and Safety Executive (HSE) veroorzaakt door achteruitrijdende voertuigen. Met name in de infra rijden voertuigen 50% van de tijd achteruit. Het materieel is tegenwoordig van dien aard dat alleen de traditionele spiegels niet voldoende zijn om rondom het voertuig te kunnen kijken. Als marktleider op het gebied van voertuigveiligheidssystemen ziet Brigade Electronics het als zijn taak om met innovatieve systemen levens te redden en schades te voorkomen. Een gesprek met managing director Huib Slijkhuis.

shutterstock_562523815 (1)

Witte ruis alarm
Al meer dan veertig jaar houdt Brigade zich bezig met de ontwikkeling van voertuig-veiligheidssystemen. Het bekende ‘piep piep’ achteruitrij-alarm op voertuigen is de eerste en nog altijd meest bekende ontwikkeling van het familiebedrijf dat inmiddels in meer dan 86 landen wereldwijd zijn producten levert. “Het is een veilig systeem maar veroorzaakt wel enige geluidsoverlast,” zegt Slijkhuis terecht. “In sommige situaties is dat niet gewenst, zeker niet bij grote infraprojecten te midden van omwonenden. Doordat voertuigen 50% van de tijd ook achteruit rijden kan de pieptoon als hinderlijk worden ervaren. We hebben daartoe een nieuw systeem ontwikkeld, de bbs-tek, die reeds wordt toegepast in verschillende sectoren. Sterker nog, bij het project de Poort van Amsterdam en de reconstructie van de Gaasperdammerweg stond ons systeem zelfs in het bestek voorgeschreven. Elk voertuig dient voorzien te zijn van deze nieuwe generatie waarschuwingsalarmen. In New York is het zelfs het enige alarm dat is toegelaten voor constructievoertuigen. Bbs-tek is een witte ruis alarm. Het grote voordeel aan witte ruis is dat het geluid direct lokaliseerbaar is, dus je hoort meteen waar het voertuig zich bevindt en waar het naar toe rijdt. Toch hoor je het geluid alleen in de gevarenzone, waardoor er geen geluidsoverlast in de omgeving meer is. Het ‘ssh ssh’ geluid klinkt veel zachter in de oren dan ‘piep piep’, maar zorgt wel voor een bewezen betere attentiewaarde bij een lager geluidsniveau.”

BBS-97.0935

360° camerasystemen
Het assortiment van Brigade omvat een groot aantal systemen die het risico op ongevallen verkleinen en kwetsbare gebruikers beschermen. Behalve de achteruitrij-alarmen gaat het om 360° camerasystemen, camera’s, monitoren, ultrasone obstakeldetectie, radardetectie en digitale opnameapparatuur. Slijkhuis ziet een aanzienlijke toename van het gebruik van camerasystemen. “Het is zelfs wettelijk toegestaan dat de frontspiegel mag worden vervangen door een camera. Ons 360° camerasysteem combineert het beeld van vier camera’s en elimineert de dode hoeken. Het verlaagt bovendien de werkdruk bij de chauffeur aangezien hij op één monitor zijn voertuig en de gehele omgeving ziet. Hij hoeft niet meer diverse spiegels en/of monitoren in de gaten te houden en op cruciale momenten op basis daarvan een beslissing te nemen; vaak gaat het in noodsituaties om secondes. De Backeye® 360 wordt ook steeds meer gecombineerd met opnameapparatuur. Niet om de machinist of chauffeur te controleren, maar juist om ze te ondersteunen bij discussies met derden en verzekeraars.”

Brigade levert al meer dan veertig jaar betaalbare en kwalitatief hoogwaardige systemen. “Onze systemen worden wereldwijd toegepast en moeten zowel functioneren in Lapland bij extreme koude als op Dubai Airport bij enorme hitte. We blijven pioniers in veiligheidssystemen en reageren op vragen uit de mondiale markt. We weten zodoende waar behoefte aan is. En dat gieten we in een simpele en betrouwbare oplossing. Veiligheid hoeft niet meer onbetaalbaar te zijn, maar ligt binnen handbereik van iedere organisatie,” zegt Slijkhuis tot besluit.

 

[cta-header align=”right”]