Smart mobility: open standaard voor delen van data

Smart mobility

 

In Nederland krijgen we ruim baan om smart mobility te beproeven in de praktijk. We maken daarbij gebruik van uiteenlopende testfaciliteiten. En dat werpt zijn vruchten af. Hoe? Edwin Papjes van de gemeente Groningen vertelt over de Praktijkproef OpenTripModel.

Vier Nederlandse steden, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Albert Heijn en Simacan hebben onlangs de Praktijkproef OpenTripModel afgerond, zegt assistent-projectmanager OpenTripModel Edwin Papjes. “Dit project is onderdeel van het programma Beter Benutten. We hebben belangrijke praktijkervaring opgedaan met het delen van data en de voordelen daarvan voor alle betrokken partijen.”

Als overheden data delen met de markt – bijvoorbeeld over venstertijden, actuele wegwerkzaamheden of milieuzones – kunnen transportbedrijven hun logistiek in de stad beter organiseren. “Zo verbeteren we de doorstroming en leefbaarheid in onze steden én voorkomen we onnodige bureaucratie. OpenTripModel heet de gemeenschappelijke taal die overheden en bedrijven (vervoerders, verladers, dataproviders) vanaf nu kunnen gebruiken om real-time logistieke en verkeerskundige informatie te delen.”