QM Environmental Services en Macero geven rioolverstoppingen hun vet

New York PS 23 March 2017

 

 

 

 

 

 

 

Ondanks talloze voorlichtingscampagnes spoelen consumenten en horecagelegenheden alsnog vet door het riool. Daardoor ontstaan vetophopingen en dat resulteert in verstoppingen, pompstoringen, toilet overstromingen en stankoverlast. Leverancier QM Environmental Services en dienstverlener Macero schieten rioolbeheerders te hulp. Directeur Robert Wagenveld en directeur Ronald de Vreede vertellen meer over hun nieuwe, milieuvriendelijke wapen in de strijd tegen vetophoping: de BioPop.

QM Environmental Services levert hoogwaardige bacteriële producten op het gebied van afvalwaterbehandeling, rioolreiniging, geur controle en H2S bestrijding. “Wij beschikken over tools voor riool- en pompput onderhoud,” stelt Wagenveld. Macero werkt met het materiaal van QM Environmental Services. Zo wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de BioPop. Dit blokvorming product werkt volledig biologisch en is ontwikkeld om vetophoping tegen te gaan. “Deze blokken takelen we met een ketting en een haak het riool in. De BioPop lost langzaam op in het rioolwater en bevat vet afbrekende bacteriën en enzymen. Die bacteriën ‘vreten’ het vet op en zetten dat om in CO2, water en nieuwe bacteriën,” vertelt De Vreede.

Een ander groot voordeel van het milieuvriendelijke product is dat het een zeer toegankelijke methode van rioolreiniging is. “De overlast voor omwonenden is gering. Er hoeft namelijk geen straat afgezet te worden. Het enige dat moet gebeuren, is dat de rioolput geopend wordt en de blokken er ingehangen worden,” verduidelijkt De Vreede.

New York PS 1 March 2017

Preventief niet curatief
De BioPop heeft een vaste vorm en is daardoor uniek in zijn soort. “Er zijn al poeders en vloeistoffen tegen vetophoping  op de markt gebracht, maar die bereiken niet hetzelfde effect. Veel van die producten spoelen namelijk direct weg zodra ze in het water belanden, waardoor het rendement een stuk lager is,” verduidelijkt De Vreede.

De rol van Macero is echter nog niet uitgespeeld na de levering en plaatsing van de BioPop. Het bedrijf ontzorgt volledig en onderzoekt de situatie ter plaatse, controleert de staat van rioolputten en brengt verzakkingen in kaart. “Wij brengen knelpunten in beeld en voorkomen verdere problemen. In het verleden kwam een rioolreinigingswagen pas als het eigenlijk te laat was,” zegt De Vreede. “Die tijd is voorbij! Wij werken preventief in plaats van curatief.”

[cta-header align=”right”]