Omzet GWW in 2016 teruggelopen

Infrastructuur

 

De Nederlandse economie ontwikkelt zich positief. Ook de bouw draagt daar een behoorlijk steentje aan bij. Zo is de bouwomzet ook vorig jaar weer elk kwartaal toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Maar dit geldt niet voor alle sectoren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bouwomzet is in het vierde kwartaal van 2016 met 7,3 procent gestegen. Daarmee groeide de omzet – vergeleken met een jaar eerder – al voor het negende kwartaal op rij. Over geheel 2016 is de bouwomzet met 6,3 procent toegenomen. Dit is de grootste groei sinds 2008. In de infrasector ging het echter minder goed. GWW-bedrijven zagen de omzet het afgelopen jaar met 1,9 procent teruglopen. Dit werd veroorzaakt door mindere resultaten van grote GWW bedrijven.

Al vijf kwartalen achtereen laten deze bedrijven lagere omzetten ten opzichte van een jaar eerder zien. In 2016 staat de teller uiteindelijk op min 7,4 procent. Niet alleen maar negatief nieuws uit de GWW sector, want kleine (tot 10 werkzame personen) en middenbedrijven in de infra-sector (10 tot 100 werkzame personen) zagen de omzet vorig jaar wél toenemen.