Maximale efficiency door 3D wapenen

Beursplein3D-33

Net als bijvoorbeeld in de sectoren Woning en Utiliteit groeit ook in de infrasector het besef dat BIM van toegevoegde waarde is, zeker in complexe(re) werken als viaducten, sluizen en (ondergrondse) parkeergarages. Bij dergelijke kunstwerken is de wapening een cruciaal onderdeel van de constructie. Om in het ontwerptraject meer inzicht te verkrijgen over hoe de wapening uitgevoerd moet worden, focust STAALIS Engineering – een samensmelting van ingenieursbureau CLAFIS en buigcentrale Spanberg – zich op het 3D uitwerken van de wapening. “Eventuele clashes, waar constructieve onderdelen elkaar kruisen, ondervangen we al in een vroeg stadium. “Zo vergroten wij de efficiency,” zegt Jeffrey Man van STAALIS Engineering.

Beursplein3D-3

“In het kader van duurzaamheid is het belangrijk dat er in het voortraject goed wordt nagedacht over de wapening. We zijn snel geneigd om meer wapening te gaan gebruiken om bijvoorbeeld sterker beton te realiseren, maar het is juist de kunst om zo min mogelijk wapening toe te passen om het maximale functionaliteit eruit te kunnen halen. Anderzijds kan het toepassen van extra wapening soms gunstiger zijn voor de uitvoering om te voorkomen dat een vlechter bijvoorbeeld twee dagen langer bezig is met het vlechten van ‘exotische’ wapeningsconstructies. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is het praktisch uitvoerbaarheid van de wapening waarbij wij tijdens het modelleren al rekening houden met de Arbo regelgeving. Het zijn dit soort optimalisaties die kunnen leiden tot aanzienlijke doorlooptijdverkortingen. STAALIS is in staat om deze optimalisaties inzichtelijk weg te zetten tegenover de extra investeringen en keer op keer betalen deze optimalisaties zichzelf terug.” Aldus Jeffrey.

Beursplein3D-5

Fietsenstalling onder Beursplein
STAALIS Engineering is betrokken bij de meest uiteenlopende projecten om het minimalisering van doorlooptijd en investeringen versus maximale functionaliteit. Jeffrey Man: “Zo zijn we door Van Hattum en Blankevoort ingeschakeld om te adviseren in de wapeningsconstructie van de nieuwe fietsenstalling onder het Beursplein in hartje Amsterdam. De aannemer heeft het bouwwerk volledig in 3D BIM uitgewerkt, waarop wij inhaakten met het 3D wapeningsmodel inclusief het achterliggend proces dat zelfs de productie van de buigcentrale van Spanberg aanstuurt. De kritische planning, complexe werkomgeving met veel stakeholders en de projectlocatie in hartje Amsterdam vroegen om optimalisaties in metaalgebruik, maakbaarheid en logistiek. Zo hebben wij naast de optimale efficiency in wapening ook het aantal vrachten voor aanlevering op de bouwlocatie geminimaliseerd. Dit droeg bij aan de beheersbaarheid van het project. Het project was dus eigenlijk een voorloper van 4D BIM, waarbij in het 3D model rekening gehouden wordt met de planning. Onze methodiek van werken maakt dat we een sterke partner zijn voor grote aannemers,” besluit Jeffrey Man.

[cta-header align=”right”]