Lichtgewicht bekisting met nieuw ontwikkeld technopolymeer

Universele lichtgewicht bekisting PERI DUO voor wanden, kolommen, vloeren en funderingen.

141210_086_DUO_Wand_by_hr
Recentelijk door PERI op de markt gebracht en ze laat nu al een nieuwe categorie van lichtgewicht bekisting zien: „PERI DUO“. Gemaakt uit een hoogwaardig technische kunststof, die snel en zonder speciaal gereedschap kan worden gemonteerd.

Kleinschalig inzetbare en gemakkelijk te hanteren bekistingssystemen zoals PERI DUO bieden daarom met name voor kleinere beton- en renovatieprojecten waardevolle mogelijkheden.

Technisch hoogwaardige kunststof in plaats van staal, aluminium en hout
Een consequent laag gewicht is niet slechts een kwestie van optimalisatie van materiaalgebruik, maar ook van de gebruikte grondstof. Op basis van een nieuw en speciaal voor dit gebruik ontwikkeld technopolymeer heeft PERI een bekistingssysteem ontwikkeld, dat ook in zware omstandigheden sterk en tegen veroudering bestand is. PERI DUO heeft relatief kleine panelen – maximale afmeting is 90 x 135 cm, waarbij een raampaneel met een exact op maat gemaakte bekistingsplaat bekleed is.

Dit materiaal, waaruit de panelen en een groot aantal van de benodigde onderdelen bestaat, is bestand tegen krimpen en zwellen, roestbestendig en probleemloos in het contact met het beton. In de beoogde toepassingsgebieden, bij vergelijkbare belastingen en betondrukken, leidt dit tot een duidelijke gewichtsbesparing ten opzichte van stalen en aluminium constructies. Dat er vrijwel zonder gereedschap gewerkt wordt, vermindert de geluidsoverlast, wat bij renovatiewerkzaamheden – zeker in binnensteden – behoorlijk voordeel oplevert.

Op de bouwplaats kan het transport, met een gewicht van ca. 25 kg. voor het zwaarste onderdeel, met de hand en zonder gebruik van machines of kraan gebeuren. Zelfs twee tot de standaard wandhoogte van 270 cm gekoppelde DUO panelen kunnen gemakkelijk door twee personen geplaatst worden. Vooral bij renovatiewerkzaamheden in besloten ruimtes is dit een extra voordeel.

141210_121_DUO_Wand_by_hr
Wanden, funderingen, vloeren, kolommen slechts met één systeem
Bij het ontwerp was het bovendien voor PERI van groot belang dat de systeemonderdelen zeer flexibel in verschillende combinaties en configuraties gebruikt konden worden. Met DUO kunnen wanden, vloeren, kolommen en funderingen met grotendeels dezelfde systeemonderdelen bekist worden. Meer dan tweederde van de onderdelen zijn identiek voor zowel horizontaal als verticaal gebruik.
Deze consequente vermindering van onderdelen is in het gehele systeem terug te vinden. Er is slechts één verbinder voor alle panelen, één staander voor buiten- en binnenhoeken, de stelschooraansluiting is tegelijkertijd de aansluiting voor de leuningstaanders en dient voor het bevestigen van de afspanning voor vloer-bekistingen. Deze veelzijdigheid in gebruik wordt tot op het niveau van de afzonderlijke onderdelen doorgevoerd.

141211_450_DUO_Wand_by_hr
Weinig opslagruimte, hogere functionaliteit, minder investeringskosten
De vele identieke onderdelen voor horizontaal en verticaal gebruik zorgen niet alleen voor een consistente bedienings- en montagelogica, zij zorgen ook voor lage aanschafkosten en minder opslagruimte – zonder dat daarbij compromissen aan de functionaliteit worden gedaan.
Dit alles maakt deze systeembekisting voor alle ondernemingen, die betonwerken realiseren, interessant, maar ook voor bedrijven die zelden of in geringere mate in de betonbouw bezig zijn.

 

 

 

 

[cta-header align=”right”]