Gas geven met duurzame verkeersborden

Ontstaan als spin-off uit een verkeerskundige totaaldienstverlener is Climate Signs inmiddels uitgegroeid tot dé leverancier van duurzame verkeersborden. Het begon allemaal begin 2020 met een type 1 verkeersbord vervaardigd uit gerecyclede grondstoffen, maar inmiddels is er ook een duurzame serie type 2 verkeersborden. Met CE-markering en nagenoeg op hetzelfde prijsniveau als het origineel in aluminium. 

Climate Signs is een initiatief van Erwin van Dalen van zusterbedrijf Via van Dalen B.V., en focust zich op het verduurzamen van verkeersborden. “We hebben in eerste instantie allerlei bestaande materialen bekeken en getest, maar dat gaf geen voldoening”, zegt Martijn de Oude, Innovatie Manager bij Climate Signs. “Ons doel was namelijk helder: het meest duurzame verkeersbord van Nederland ontwikkelen. En dat is inmiddels aardig gelukt, kunnen we nu wel stellen. De verkeersborden worden via een spuitgietproces geproduceerd uit gerecyclede kunststoffen of zelfs uit 100% plantaardig materiaal.

Bijen- of insectenhotel

We zijn begonnen met een duurzame variant van het type 1 verkeersbord dat toepast wordt binnen de bebouwde kom, vervolgt De Oude. “Ons duurzame bord is te herkennen aan de honingraatstructuur aan de achterzijde, enerzijds om de stevigheid te garanderen, maar ook voor een stukje uitstraling. Wat ons bord nog interessanter maakt, zijn de plug and play applicaties met een bijen- of insectenhotel, voor plaatsing in de honingraatstructuur. Dat maakt het bord nog eens extra duurzaam.” Inmiddels zijn we zover dat we in dezelfde duurzame lijn ook een type 2 verkeersbord aanbieden, iets groter van formaat en daarmee geschikt voor toepassing op provinciale wegen of gebruik in de markt van tijdelijke verkeersmaatregelen.”

Diverse grondstoffen

Climate Signs maakt gebruik van verschillende grondstoffen voor de productie van zijn duurzame verkeersborden. “Met regionale grondstoffen na het recyclen van bumpers, kliko’s en andere hoogwaardige kunststoffen realiseren we een reductie van 70% op de CO2-uitstoot ten aanzien van het origineel in aluminium”, zegt De Oude. “Maar we gaan desgewenst nog een stapje verder tot helemaal CO2-neutraal. In dat geval maken we gebruik van bio-based materiaal uit bijvoorbeeld de suikerrietindustrie, dus 100% plantaardig. Kwalitatief en qua uitstraling maakt het geen verschil. Het grote voordeel van beide grondstoffen is bovendien dat je het product bij einde levensduur weer zo hoogwaardig mogelijk in de keten kan terugbrengen zonder afbreuk aan kwaliteit of zonder bijmenging van andere materialen.”

De duurzame verkeersborden van Climate Signs zijn uitvoerig getest en hebben een CE-markering. De Oude merkt grote interesse vanuit gemeenten en provincies. “We zien dat het thema duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt in de infrastructuur. En omdat onze duurzame verkeersborden grotendeels gerobotiseerd en geautomatiseerd worden geproduceerd, kunnen we ze concurrerend in de markt zetten. Nagenoeg op hetzelfde niveau als verkeersborden in aluminium. Niets staat opdrachtgevers meer in de weg om gas te geven met duurzame verkeersborden.”

Voor meer informatie over Climate Signs Meer informatie