Dé veelzijdige funderingsspecialist van België

Al bijna honderd jaar houdt Soetaert nv zich bezig met heiwerken. In de loop der jaren heeft de firma zich steeds meer nieuwe technieken eigen gemaakt. Soetaert is dan ook één van de meest veelzijdige funderingsspecialist van België en opereert sinds 2015 onder de vleugels van Jan de Nul. De firma legt bij diverse grote werken in België (en daarbuiten) de basis, zoals momenteel bij de nieuwbouw van het nieuwe Mastergebouw Lokale Politie Antwerpen (LPA) en een nieuwe brug over de Ourthe.

Soetaert is van origine gespecialiseerd in het uitvoeren van waterbouwkundige werken. “Gedurende de jaren zijn daar steeds meer openbare werken bij gekomen en vandaag is die scheidslijn bijna helemaal vervaagd,” vertelt Eric Beyts, directeur van Soetaert nv. “Zeker na de overname door Jan de Nul in 2015 is ons marktaandeel in funderingswerken flink gegroeid. De omzet is verdubbeld en we kunnen sindsdien nóg meer technieken aanbieden.” Zo is Soetaert gespecialiseerd in het uitvoeren van diepwanden, boorpalen, secanspalen, grondankers en sinds kort ook mv-palen. Daarnaast behoort de firma tot de pioniers in België -en misschien wel van Europa- op het gebied van soilmix. “Sinds 2005 voeren we soilmix projecten uit, waarbij de techniek in die jaren heel wat progressie heeft gemaakt. Intussen hebben we zeven (!) soilmix-machines beschikbaar, dat maakt ons ook marktleider in België in deze techniek.”

De soilmix techniek is in België volgens Beyts een heel populaire techniek. “De grond leent zich er goed voor. Voor het aanbrengen van beschoeiingen of bij het realiseren van bouwputten in een stedelijke omgeving is het dé geschikte techniek. De soilmix methode is trillingsvrij, relatief goedkoop en vanuit milieuoogpunt ook veel vriendelijker; er hoeft veel minder grond/spoil afgevoerd te worden.” Soetaert is met deze techniek vooral actief in België, maar denkt aan marktuitbreiding in de buurlanden. “Niet elke techniek is even interessant in alle landen, maar met de soilmix techniek hebben we ook in Nederland al enkele projecten gerealiseerd. Daar is de techniek nog niet zo gekend, maar begint wel te komen.”

Jaarlijks wordt Soetaert betrokken bij een 200-tal projecten. Beyts pikt er een tweetal uit. “Op de voormalige site van Post X in Antwerpen wordt het nieuwe Mastergebouw LPA gebouwd. Een heel prestigieus en complex gebouw met een indrukwekkende diepwandwerf: diepwandpanelen werden tot op een maximale diepte van 33 meter geplaatst. Daarnaast voorzagen we tijdens de uitgraving van de bouwput (tot – 17m) twee ankerrijen. Geen sinecure! Zeker als je weet dat we op tal van obstakels stootten (oude funderingen en de bakstenen omwalling uit de 19e eeuw) en we aan het werk waren dicht bij bestaande en in opbouw zijnde gebouwen.” Een ander aansprekend project is de nieuwe brug over de Ourthe. “Met onze grote makelaarsgeleide machine Liebherr LB36 realiseren wij daar in totaal een 45-tal kellypalen (diameter 1300mm), zowel permanente als tijdelijke palen. De acht tijdelijke palen  blijven staan tijdens de montage van de brug, maar worden nadien verwijderd.”

De kracht van Soetaert is dat ze veel technieken kunnen aanbieden. “We kunnen ook een mix van technieken inzetten op één en hetzelfde project. Met ons eigen studiebureau kunnen we projecten berekenen en optimaliseren. We zijn niet van derden afhankelijk. En onder de vleugels van Jan de Nul is hulpmaterieel quasi onbeperkt beschikbaar. Een extra kraan moeten inzetten, is nooit een issue. We kunnen heel snel schakelen.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SoetaertMeer informatie