Altijd de beste grondkerende constructie

Er bestaan verschillende technieken om grondkerende constructies te maken. Als specialist in grondkerende constructies heeft de Hoffmann Groep al die technieken in eigen huis, weliswaar ondergebracht in verschillende werkmaatschappijen. “Voor alle typen grondslagen kunnen we dus altijd de economisch meest interessante grondkerende constructie realiseren, ” zegt Peter Maas van de Hoffmann Groep. Volgens Maas is er groeiende interesse voor de CSM-techniek, ook in de infrasector.

De CSM-techniek is in Nederland nog vrij nieuw. Winmix, de werkmaatschappij van de Hoffmann Groep die zich bezighoudt met soilmix-technieken, is echter al jaren met het realiseren van grondkerende constructies op basis van deze revolutionaire techniek. “In 2004 kwamen we op de Bauma in München voor het eerst in aanraking met het Cutter Soilmix (CSM)-systeem, ” blikt Maas terug. “Fabrikant Bauer presenteerde destijds het CSM-systeem aan de hand van een prototype machine. De machine, bestaande uit twee freeswielen, baant zich een weg de bodem in en mengt de aanwezige grondslag met een bindmiddel op basis van cement (groutmix). Op die manier ontstaan panelen van lichte betonkwaliteit, die verstevigd kunnen worden door er stalen binten in aan te brengen. Ondanks de grote interesse op de Bauma voor deze machine zijn wij er destijds toch in geslaagd het prototype naar Nederland te halen. Voor die tijd realiseerden we ook al soilmix-wanden, echter met een boorsysteem, dat veel arbeidsintensiever en minder nauwkeurig is dan de freestechniek van het CSM-systeem.”

Onbekend is onbemind
Eenmaal in Nederland heeft de Hoffmann Groep de machine samen met de fabrikant verder doorontwikkeld en zijn in 2004 door Winmix de eerste proefprojecten uitgevoerd. Maas: “Valkenburg had de primeur. Hier hebben we een grondkerende constructie op basis van de CSM-techniek aangebracht ten behoeve van een diepe kelder van zo’n 10 meter. Het bleek een succes. Toch hadden we moeite om ingenieursbureaus destijds te overtuigen van de techniek. Onbekend is onbemind. Tot op een gegeven moment DAF aanklopte. De truckfabrikant ging uitbreiden en had via, via vernomen dat de CSM-techniek in dit geval een gunstiger alternatief zou zijn dan het drukken van damwanden. De techniek is trillingsvrij en de kans op zettingen minimaal. Dat gaf voor DAF de doorslag, samen met een maand(!) kortere bouwtijd. Het ingenieursbureau dat de bouw begeleidde was op dat moment nog enigszins sceptisch, maar na realisatie vol lof. Tijdens en na de uitvoering hebben ze metingen verricht die de stabiliteit (en kwaliteit) van het CSM-systeem aantonen. Sindsdien hebben we vele succesvolle projecten mogen uitvoeren met deze revolutionaire techniek voor een diversiteit aan opdrachtgevers.”

Alle soorten ondergrond
De CSM-techniek kan volgens Maas vooral in zwaardere grondslagen – zand en grind – een gunstiger alternatief zijn voor het drukken van damwanden. “Maar het kan toegepast worden in alle soorten ondergrond. Zo hebben we recent in Gouda een dijk gestabiliseerd met de CSM-techniek in een grondslag van overwegend veen en klei. Voordat we aan de slag gaan wordt eerst een berekening gemaakt om de lengte en de sterkte van de wand te bepalen. Druk opnemen is vanzelfsprekend geen probleem, om de beoogde trek te compenseren kunnen we stalen binten laten zakken in de gemengde grondslag. Omdat we op de stalen binten na en de groutmix uitsluitend gebruikmaken van de lokale grondslag, levert de CSM-techniek een aanzienlijke besparing op (tot wel 20%) in transportbewegingen en dus CO2-uitstoot. De CSM-techniek kan dus in veel gevallen een gunstiger alternatief zijn voor het drukken van damwanden. Omdat we binnen de Hoffmann Groep voor alle grondkerende technieken de kennis in huis hebben, kunnen we voor ieder specifiek project altijd de (economisch) meest gunstige oplossing aanreiken.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Hoffmann GroepMeer informatie